سه شنبه ۱۸ دی ۰۳

خالي شدن آبخوان‌هاي زيرزميني، ابرچالش كشور در حوزه آب

۱۸ بازديد

كارشناس آبخيزداري و آبخوان داري ضمن اشاره به اينكه تخليه سفره هاي زيرزميني از نظر كارشناسان اصلي ترين چالش كشور در زمينه آب است ، تصريح كرد: در اين شرايط نفوذ باران و جاري شدن سيلاب در زمين موجب صرفه جويي در مصرف آب مي شود. آب در بانك زمين. ابوالقاسم حسين پور در يادداشتي …

خالي شدن آبخوان‌هاي زيرزميني، ابرچالش كشور در حوزه آب https://livemag.ir/2021/02/خالي-شدن-آبخوان‌هاي-زيرزميني،-ابرچال/ https://livemag.ir/2021/02/خالي-شدن-آبخوان‌هاي-زيرزميني،-ابرچال/#respond مجله زنده خبري Thu, 04 Feb 2021 02:11:19 0000 اجتماعي https://livemag.ir/2021/02/خالي-شدن-آبخوان‌هاي-زيرزميني،-ابرچال/ كارشناس آبخيزداري و آبخوان داري ضمن اشاره به اينكه تخليه سفره هاي زيرزميني از نظر كارشناسان اصلي ترين چالش كشور در زمينه آب است ، تصريح كرد: در اين شرايط نفوذ باران و جاري شدن سيلاب در زمين موجب صرفه جويي در مصرف آب مي شود. آب در بانك زمين. ابوالقاسم حسين پور در يادداشتي …

كارشناس آبخيزداري و آبخوان داري ضمن اشاره به اينكه تخليه سفره هاي زيرزميني از نظر كارشناسان اصلي ترين چالش كشور در زمينه آب است ، تصريح كرد: در اين شرايط نفوذ باران و جاري شدن سيلاب در زمين موجب صرفه جويي در مصرف آب مي شود. آب در بانك زمين.

ابوالقاسم حسين پور در يادداشتي وي افزود: ايران در كمربند خشك جهان است. تغييرات آب و هوايي ، تغيير الگوي بارش از بارش برف به باران هاي شديد و تشديد وقايع شديد ، كشور ما را در شرايطي قرار داده است كه از يك سو با سيل ويرانگر با خسارت زياد ، و از سوي ديگر با مشكلات كمبود آب مواجه شده و با آن روبرو است خشكسالي.

70 درصد بارش در كشور تبخير مي شود

وي در ادامه خاطرنشان كرد: اين وضعيتي است كه حدود 70 درصد از كل 400 ميليارد متر مكعب بارندگي در كشور تبخير مي شود ، از طرف ديگر با تخليه سفره هاي زيرزميني كشور به دليل خروج بيش از حد از سفره هاي زيرزميني از كشور مواجه هستيم. underground از 609 دشت در كشور ، حدود 400 دشت – يكي از مهمترين هواپيماهاي صنعتي و مسكوني در ايران – در شرايط بحراني با تعادل منفي قرار دارند و در معرض خطر جدي فرونشست و مرگ سفره آب قرار دارند.

مديركل دفتر كنترل سيل و سفره هاي آب زيرزميني جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري كشور با تأكيد بر اينكه اين مسئله يك خطر جدي براي كشور است ، اگر در آينده چشم انداز روشني براي منابع طبيعي پيدا نكنيم ، تشديد بيابان زايي ، طوفان هاي گرد و غبار و خاك ، بي ثباتي كشاورزي ، سكونتگاه هاي روستايي و مهاجرت اقليمي منجر به بسياري از مشكلات بيولوژيكي ، اقتصادي و اجتماعي خواهد شد.

كاهش سفره هاي آب زيرزميني چالش اصلي آب در اين كشور است

اين كارشناس مديريت حوضه آبريز همچنين گفت: كاهش سفره هاي زيرزميني آبها ، به گفته كارشناسان ، چالش اصلي كشور در زمينه آب است و كشور با افزايش سيلاب و از بين رفتن مقادير عظيم آب (علاوه بر خسارت سيل) و كشور ديگري با سفره هاي آب خالي و خشكي چهره هاي تشنه. در اين شرايط ، گسترش بيش از حد سد سازي در خشكي ايران نيز با مشكلات و انتقادهاي جدي روبرو است. علاوه بر اين ، احتباس آب در سطح به دليل تبخير شديد منجر به از دست رفتن برخي از منابع آب مي شود.

وي ادامه داد: از طرف ديگر ، با اشاره به دانش محلي نياكان ما در مناطق مختلف كشور ، الگوهاي سنتي پايدار براي استخراج باران و اتكا به بهره گيري از اختراع ارزشمند كارز (قنات) كه در حال حاضر در حالت شديد سفره هاي زيرزميني قرار دارد. “آنها خوشحال نيستند.

ايران 63 ميليون هكتار زمين كاملاً نفوذ پذير با سفره هاي خالي دارد

حسين پور با طرح اين سوال كه در چنين شرايطي چه بايد كرد؟ توضيح داد: سرزمين تشنه ايران كه در سالهاي اخير شاهد عبور حجم عظيمي از سيل در منطقه خود در كوتاه مدت و تداوم خشكسالي طولاني مدت بوده است ، داراي 63 ميليون هكتار زمين كاملاً قابل نفوذ با سفره هاي خالي در زيرزمين و بيشتر. ديگري براي نفوذ به زمين به باران و سيلاب نياز دارد.

افزايش سه برابري تخليه كانال در مناطق تحت پوشش پروژه هاي مديريت آبريز و سفره هاي زيرزميني

اين كارشناس ادامه داد: بارندگي و جاري شدن سيلاب در زمين يك مسئله مهم است كه رسالت ذاتي سفره آب است و تقويت ذخيره آب سبز در خاك و آب در سفره هاي زيرزميني چاه ها ، چشمه ها و قنات ها از نتايج آن است. احياي قنات هاي خشك شده ، كه در طي دو دهه گذشته برخي از آنها بي آب بوده اند و افزايش سه برابري تخليه قنات ها در مناطق آبريز و پروژه هاي سفره هاي آبخيز طي يك سال گذشته از جمله تأثيرات مثبت اين پروژه هاي حياتي و زيربنايي است. .

مدير كل خدمات مديريت سيل و آبخوان سازمان جنگل ها ، مراتع و مديريت آب ضمن بيان اينكه ارزيابي محققان نشان داد كه هر هكتار سفره آب حداقل 1000 متر مكعب و هر هكتار سطح حوضه آبريز 530 مكعب نفوذ مي كند متر در سال ، افزود: 22 ميليون هكتار از ذخاير كواترنر و 9 ميليون هكتار از مخروط افكنه ها است كه آبرفت هاي درشت دانه آنها از نفوذ پذيري بسيار بالا و ظرفيت قابل توجهي براي ذخيره آب و خوراك برخوردار است. در اين ميان 11.2 ميليون هكتار مناطق مشرف به دشتهاي بحراني است كه ظرفيت و اولويت اجراي طرح توزيع سفره آبخوان و سيلاب در سفره هاي زيرزميني كشور است.

وي همچنين خاطرنشان كرد: سيل و خشكسالي دو روي يك سكه است كه به طور مداوم و حتي گاهي حتي همزمان مناطق مختلف كشورمان را تحت تأثير قرار مي دهد و زندگي اقتصادي و اجتماعي مناطق و زندگي مردم را در ابعاد وسيعي تحت تأثير قرار مي دهد.

حسين پور ضمن اشاره به اينكه پرورش آبزيان از اولويت هاي اصلي كشور در مديريت بارندگي ، بهبود بهره وري بارندگي ، جلوگيري از تشديد و خسارت سيلاب ، بهره گيري از فرصت سيلاب و پايداري آب است ، اظهار داشت: پرورش آبزيان مي تواند سالانه در كشور توسعه يابد بيش از 40 ميليارد متر مكعب آب در قلب زمين است. اجراي پروژه هاي مديريت سفره هاي آبخوان و حوضه هاي آبريز ، كنترل تخليه آب هاي زيرزميني ، افزايش بهره وري آب ، توسعه مخزن ، افزايش آگاهي عمومي و مشاركت مصرف كنندگان از جمله راهكارهاي صرفه جويي در مصرف آب در كشور است.

اين كارشناس حوضه در پايان يادداشت خود تأكيد كرد: تا زماني كه فرصت هاي محدودي وجود دارد ، بايد اقدام كنيم. تصويب طرح مديريت سفره هاي زيرزميني و توزيع سيلاب ها در سفره هاي زيرزميني كشور و سرمايه گذاري هاي لازم در اين زمينه از جمله اقدامات لازم براي امروز و فرداي كشور است.

انتهاي پيام

https://livemag.ir/2021/02/خالي-شدن-آبخوان‌هاي-زيرزميني،-ابرچال/feed/ 0

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.